Etusivu > Näyttely > Sisältö

Mikrobiologian laboratorion tärkeimmät laitteet

May 31, 2018

Ensinnäkin merkitys ja tarkoitus


Mikrobiologia on mikrobien ja niiden elämäntapojen tutkimusta. Mikro-organismeilla on monia ominaisuuksia, kuten monenlaisia tyyppejä, pieniä määriä, monia aineenvaihduntatuotteita, korkea metabolinen intensiteetti, nopea kasvu ja lisääntyminen sekä helppo mutaatio. Se levitetään laajalti ilmassa, vedessä, maaperässä, ihmiskehossa, eläimissä ja kasveissa ja toimii itsenäisesti tai loistavasti. Useimmat mikrobit ovat hyödyllisiä ihmisille, eläimille ja kasveille ja erityisesti niillä on läheinen suhde ihmisen elämään. Niillä on suuri vaikutus teolliseen ja maataloustuotantoon, ihmisen elinympäristöön sekä terveyteen ja hygieniaan. Uusien opetussuunnitelmien uudistusten myötä keskikoulun mikrobiologia on lisännyt tilaa myös keskiasteen opetuksessa. Erityisesti "Laboratoriokoulutus mikro-organismien" kokeilu on ajankohtainen kokeilu Biologian valinnaisen I kansan koulutus lehdistön standardin Senior High School -kursseja. Mikrobiologiset kokeet eivät ole vain kattavia ja operatiivisia, vaan vaativat myös opiskelijoilta vahvaa aseptista taitoa ja bioturvallisuustietoisuutta. Se on suuri merkitys opiskelijoiden teorian kasvattamisessa todellisuuden, käytännön kyvyn, analyyttisen ongelmanratkaisukyvyn ja tieteellisen ajattelun suhteen.

Toiseksi toiminto ja vaatimus


Mikrobiologian laboratorion tärkeimmät laitteet ovat: fermentointisäiliöt, autoklaavit, erittäin puhtaat penkit, sähkötermiset hautomoottorit, vakion lämpötila- ja kosteushautomot, sähköiset räjähdysuunit, pipetit, Olympus-mikroskoopit, jääkaapit, täydellinen lämpötila-oskillaattori, ja muita moderneja korkean teknologian kokeellisia laitteita. Laboratorio voi toteuttaa mikro-organismien viljelyä, mikrobi-aineenvaihduntatuotteiden tuotantoa ja erottelua, elintarvikkeiden ja juomaveden mikrobi-indikaattoreiden havaitsemista sekä mikro-organismien seulontaa. Oppikirjan opetuskokeiden tarve voidaan täyttää paremmin, kun taas modernin instrumenttikokoonpanon avulla voidaan tyydyttää opiskelijoiden kiinnostuksen tutkimusta.

Suunnittelumikrobiologian laboratorio koostuu valmistelustiloista, pesuhuoneesta, sterilointihuoneesta, steriilistä huoneesta, jatkuvasta lämpötilakoulutuksesta ja tavallisesta laboratoriosta. Näiden huoneiden yhteiset piirteet ovat lattian ja seinien sileä ja kova rakenne sekä yksinkertainen välineiden ja laitteiden puhdistaminen.

Toiseksi mikrobiologian laboratorion perusvaatimukset Valmisteluhuoneen valmistelulaite viljelyväliaineen ja näytejalostuksen valmistukseen. Sisustuksessa on reagenssikaapit, laskurit laitteiden tai materiaalien varastointiin, koepenkit, sähköliesi-, jääkaappi- ja vesikanavat sekä virtalähteet.

Pesuhuoneen pesuhuoneessa käytetään astioiden pesua ja vastaavia. Koska käytetyt alukset ovat saastuttaneet mikro-organismit, on joskus patogeenisiä mikro-organismeja. Aseta pesuhuone, jos olosuhteet salli. Sisätiloissa tulisi olla lämmittimet, höyrykattilat, pesualtaat, tynnyrit jne. Myös erilaisia pulloharjoja, dekontaminaatiojauheita, saippuoita, pesuaineita jne. Pitäisi olla.

III. Sterilointitila Sterilointilaitetta käytetään pääasiassa väliaineen sterilointiin ja erilaisten instrumenttien sterilointiin. Sisätiloissa olisi oltava korkeapaineiset höyrysterilointilaitteet, uunit ja muut sterilointilaitteet ja tilat.

IV. Sterilointilaite Steriili huone, joka tunnetaan myös inokulaatiotilana, on erityinen laboratorio aseptisista toiminnoista, kuten systeemin siirrosta ja puhdistetuista kannoista. Mikro-organismeissa kantojen siirto ja siirtäminen on tärkeä toimenpide. Tämän toimenpiteen ominaispiirteenä on varmistaa, että kannat ovat puhtaat ja estävät bakteerien saastumisen. Yleisen ympäristön ilmassa pölyn ja bakteerien läsnäolon vuoksi on helppo saada aikaan pilaantumista ja se häiritsee inokulointityötä.

1. Sterilisen huoneen asentaminen Sterilinen huone olisi perustettava sekä taloudellisten että tieteellisten periaatteiden mukaisesti. Perusvaatimukset ovat seuraavat:

(1) Steriilissä huoneessa on oltava kaksi sisäistä ja ulkoista tilaa, sisäinen steriili huone ja puskurihuone ulkona. Huoneen tilavuuden ei pitäisi olla liian suuri ilman steriloinnin helpottamiseksi. Pieni sisäalue 2 × 2,5 = 5m2, ulompi pinta-ala 1 × 2 = 2m2, korkeus 2,5 m tai vähemmän on sopiva, kaikilla on oltava katto.

(2) Liukuovien tulee olla sisätiloissa vähentämään ilman vaihtelua. Ovet on asetettava paikalleen kaukana työpöydästä; Ulompi ovet tulisi myös käyttää liukuoville, ja ne on sijoitettava kauas sisätilasta.

(3) Sisemmälle tai ulkoiselle seinälle tai väliseinille on avattava pieni ikkuna, jotta tarvittavat sisäiset ja ulkoiset läpiviennit voidaan tehdä siirrostusprosessissa sisäisen sisään tulevan ja siitä lähtevän henkilöstön määrän vähentämiseksi ja saastumisen vähentämiseksi. Ikkuna on 60 cm leveä, 40 cm korkea ja 30 cm paksu. Ripustimet ripustetaan sisä- ja ulkopuolelle.

(4) Steriili huone on pieni ja tiukka. Jonkin ajan kuluttua huoneen lämpötila on erittäin korkea. Siksi on järjestettävä tuuletusikkunat. Ilmanvaihtopaneelit on sijoitettava sisätilan sisäpinnan yläosaan sisäänkäynnillä (eli poispäin pöydästä), mieluiten kaksikerroksisesta rakenteesta, jossa ulkokerroksen sulkimet ja sisemmän kerroksen paneelityynyllä. Tuuletusikkunat voidaan avata käytön jälkeen sisäkammioon ja ennen sterilointia ilmankiertoa varten. Ehdollisia ehtoja voidaan asentaa.