Etusivu > Näyttely > Sisältö

Elintarvikemikrobiologiset laboratorion käyttövaatimukset.

Jan 18, 2018


Elintarvikemikrobiologiset laboratorion käyttövaatimukset


Elintarvikemikrobiologian laboratorion henkilökunnalla on oltava tiukka aseptinen konsepti, ja monia testivaatimuksia tehdään aseptisissa olosuhteissa, mikä johtuu pääasiassa:

ensinnäkin keinotekoisten kontaminaatiotestien estämiseksi testitoiminnassa;

Toiseksi, turvallisuuden varmistamiseksi henkilökunnan estää patogeenisten bakteerien havaitseminen väärän toiminnan aiheuttama henkilökohtainen saastuminen.


ENSIMMÄINEN. ASEPTIC TOIMINTAVAATIMUS

1. Sinun on käytettävä työvaatteita ja työkappaleita, kun niitä siirretään bakteereihin.

2. Ruokamääriä valmistettaessa on käytettävä erityisiä työvaatteita, hattuja ja tossuja. Ne tulisi sijoittaa steriilin huoneen puskurihuoneeseen ja käyttää ultraviolettisäteilyn jälkeen ennen töitä.

3. Kun saat ruokamääriä, pese kätesi saippualla ennen steriiliä tilaa ja pyyhi kätesi 75% alkoholipulloilla.

4. Käytetään injektoimaan oljet, AGAR ja väliaine on desinfioitava sterilointi, kuten avata pakkausastio ei ole käytetty loppuun, ei voida asettaa ennen käyttöä, metalliastiat pitäisi olla korkeapaineinen sterilointi tai käyttää polttamisen jälkeen kolme kertaa 95 % alkoholia.

5. Kun poistat olkia pakkauksesta, oljen kärki ei pääse koskettamaan näkyvää osaa. Kun olkia käytetään putken tai levyn inokuloimiseksi, oljen kärjen ei tulisi koskettaa koeputkea tai levyn reunaa.

6. Inokulointinäyte ja siirtobakteerit on käytettävä ennen alkoholilamppua, kun bakteerit tai näytteet inokuloidaan, olki poistetaan pakkauksesta ja putki avataan desinfioimalla liekki.

7. Inokulointilenkit ja neula ennen bakteerien inokulaatiota tulisi olla täysin lanka, kun liekki polttaa, polttaa tarpeen mukaan rengas- ja tappioletuksena ja tangon, n / med tuberculosis -bakteerin ja virulenttien bakteerien inokuloidun renkaan liitoksen tulee olla kiehuvaan kiehumispisteeseen 5 min , sitten liekin palamisen kautta.

8. Kun imettäessä bakteereja tai näytteitä oljesta, käytä vastaavaa kumipäätä imemään, älä suuta suoraan suuhun.


Toinen. ASEPTIC ROOM KÄYTTÖEHDOT

1. Steriili ikkunan ulkopuolelta tulisi olla kaksikerroksinen lasi ja suljemme, et saa avattua, ja se vastaa puskurin kokoa steriilin huoneen ja liukuovien välillä, toinen on 0,5 0,7 m2 pieni ikkuna, kun olet astunut steriilien kohteiden väliin.

2. Steriili huone on pidettävä puhtaana. Työn jälkeen se on desinfioitava 2 - 3% hiilen fenolisaippaliuoksesta ja pyyhi työpinta, eikä siinä saa säilyttää mitään, joka ei liity kokeeseen.

3. Steriili ennen käyttöä ja käytön jälkeen pitäisi olla suljettu ovi, avaa UV-valaisin, kuten sisäpuolella riippuva lamppu UV desinfiointi, tarvitsevat 30 w uv valaisin, etäisyys 1,0 m, säteilytysaika on vähintään 30 minuuttia, UV-valaisimen käyttö ei saa suoraan ultraviolettivalon kohdalla kiinnittää huomiota toimintaan, jotta se ei vahingoittuisi, lampun joka toinen viikko tarvitsisi alkoholipesun pyyhkiä varovasti, poista lika ja öljykosteet edellä, jotta ultraviolettisäteiden vaikutus vähenee tunkeutua.

4. Kun käsittelet ja siirrät ruoka-otoksia, päästä steriiliin huoneeseen ja et mene sisään ja ulos. Jos haluat siirtää tavarat, voit ohittaa pienen ikkunan.

5. Kun steriiliin huoneeseen tarvitaan ilmastointia, suodatinlaite on asennettava.


Kolmas. DESINFIOINTIA JA STERILOINTIA KOSKEVAT VAATIMUKSET


Mikrobiologiseen testaukseen käytettävää lasitavaraa, metalliastioita ja viljelyväliaineita sekä kontaminoitua ja siirrostettua viljelmää on käytettävä steriloinnin jälkeen.

(1) kuivan lämmön ja kuuman ja kostean korkeapainehöyryn sterilointimenetelmä.

1. Valmistelu ennen sterilointia.

(1) kaikki steriloidut tavarat on ensin puhdistettava ja kuivattava, ja lasitavarat, kuten olki ja levypaperi, pakataan tiiviisti, kuten metallisylinterin avaaminen.

(2) kolmionpullo, jossa on väliaine, kääritään paperiin ja putki peitetään kannella. Ruisku on vedettävä ulos ja kääritty sideharsoon.

2. Säilytetty

(1) kuuma ja kuiva sterilointilaite: se ei ole liian täynnä pakata ja laittaa, eikä se pääse laatikon seinille.

(2) suurpainehöyrykattila: steriloidut tuotteet on asetettava erikseen ja asetettava ne sterilointilaitteeseen, eikä tavaroita saa olla täynnä.

3. Laitteiden tarkastus

(1) onko tarkastusoven kytkin joustava vai onko kuminauha vaurioitunut vai ei.

(2) Tarkista painemittari, kun höyrynpuhallus pysyy nollana, ja ovenpeite höyryn tai lämmön jälkeen tarkkailemaan, onko vuoto, painemittari ja lämpömittari merkitty tilanteeseen, putki tukkeutumalla ja ilman tukkeutumista.

(3) sterilointilaitteella, jossa on automaattinen elektroninen ohjelmaohjauslaite, määrätyt toimenpiteet on tarkistettava ennen käyttöä ja onko sterilointikäsittelyn vaatimusten mukainen.

4. Sterilointikäsittely

(1) kuivaprosenttinen sterilointimenetelmä:

Tämä menetelmä sopii vahingoittumattomien, koskemattomien, haihtumattomien tavaroiden sterilointiin ja yleisemmin lasitavaroihin, metallituotteisiin ja keraamisiin tuotteisiin kuivissa ja kuumissa olosuhteissa.

Laite on puhdistettava ja kuivattava, jotta pintakontaminaatio hiiltyisi.

Steriloimisen yhteydessä tavaroita ei saa jäädä tikapuiksi, älä kosketa pohja- ja laatikkoseinää, on tilaa esineiden välissä.

(3) kun bakteerit sulkevat oven, kytke mehu ja avaa venttiili noin 30 min ensin, poista kylmä ilma sterilointilaitteessa, nousi lämpötilaan 160 ℃ valon säätämiseksi, pidä 1,5-2 h.

(4) steriloinnin jälkeen tai lämpötilan nousun aikana, alle 60 ° C ennen oven avaamista.

(2) kannettavan paineastian tai pystysuoran höyrysterilisaattorin käyttö on suoritettava seuraavien vaiheiden mukaisesti:

Päärungossa 3 l vettä lisätään kannettava painepesu ja pystypaineliesi täytetään vedellä 16 litraa (vesi tulee täyttää uudelleenkäyttöä varten ja vesi korvataan samealla vedellä).

Kannettavan paineastian on sijoitettava yläkansi pakoputkeen desinfiointikauhan sisäseinän neliöputkeen (ei saa käyttää letkua tai letkun korroosionkrakkaus sterilointia);

Kiristä yläkansi tiukasti, älä anna vuotaa, sterilointilaite kuumenee tulenlähteelle, pystysuuntainen painepesu liitetään virtalähteeseen ja yläkannen poistoventtiili vapautuu ilmastoinnilla (10-15 min jälkeen kiehuvaa);

Se sulkee poistoventtiilin, aiheuttaa höyryn paineen nousseen määrätyille vaatimuksille ja säilyttää määritellyn ajan (steriloidun tavaran luonteen ja asiaankuuluvan tilanteen mukaan);

(5) kun aika on kulunut, tarvitsevat kuivaa tavaraa, avaa välittömästi tyhjennysventtiilin vesihöyry, paine palaa nollaan, kun luonnollinen jäähdytys 60 ℃ avoimeen sisältöön, kuten nestemäiset tuotteet, älä avaa tyhjennysventtiiliä ja heti poista pannun lämmönlähde, luonnollinen jäähdytys, paineen kertyminen nollaan, lämpötila laski alle 60 ℃, jotta kansi voidaan hakea äkillisen dekompressoinnin yhteydessä voimakkaasti kiehuvaa nestettä tai astian purkamista varten;

(3) vaakasuuntaista paineastian höyrysterilointia käytetään seuraavissa vaiheissa:

Ovi suljetaan, tuloventtiili avataan, höyry johdetaan välikerroksen esilämmitykseen ja kylmä ilma kuorikerroksessa poistuu automaattisesti rikastimen läpi. Kun välikerros saavuttaa ennalta määrätyn lämpötilan, avaa kattilahuoneen syöttöventtiili ja otetaan höyry kattilahuoneeseen. Potissa oleva kylmä ilma tyhjennetään automaattisesti kattilan kammion läpi.

Kun paine ja lämpötila saavutetaan kattilahuoneessa, säädä tuloventtiiliä pitämään se vakiona.

(4) luonnollista tai keinotekoista jäähdytystä ja 60 ° C: ta ja avaa oven nopeasti purkautuvasta höyrymenetelmästä, ei saa käyttää äkillisen paineen, voimakkaiden kiehuvien nestemäisten säiliöiden tai räjäytyksen yhteydessä.

(5) automaattisen ohjelman ohjaus tyyppi paine höyrysterilizer, kun laittaa hyviä kohteita, sulje ovi, olisi tehtävä luokan mukaan, paina vastaavaa kytkintä niin, että tarvittava ohjelma automaattisesti sterilointi, sterilointi on käytettävä instrumentti tallentaa lämpötila ja aika tulevaa käyttöä varten, käyttövaatimusten on oltava tiukasti valmistajan ohjeiden mukaiset.

5. Sterilointilämpötila ja -aika.

(1) kuuman ilman sterilointilaitteen sterilointilämpötila 160 ℃, 1,5 2 h.

(2) painehöysterilisaatiopotin sterilointilämpötila ja -aika.

(2) ajoittainen sterilointimenetelmä.

1. Sterilointimenetelmä:

Tiettyjen aineiden sterilointi voidaan helposti tuhota korkeapaineisella höyrysteriloinnilla.

(1) laita steriloidut esineet astiaan, peitä yläkansi, avaa tyhjennys ja tyhjennä jäljellä oleva vesi.

(2) sulje tyhjennys, avaa imuventtiili ja steriloi tarvittaessa 10-20 min.

Sulje sisääntuloventtiili (3) sterilointi, irrota tuotteet kylmästä huoneenlämpötilaan, 37 ℃ lämpimällä laatikolla yönä, seuraavana päivänä edelleen edellä mainitun desinfiointimenetelmän mukaisesti, niin että kolme kertaa, voidaan steriloida.

2. Menetelmä seerumin koagulaattorin käyttämiseksi:

Kun viljelyväliaine sisältää seerumi- tai munaspesifistä koostumusta, koska korkea lämpö voi tuhota ravinnekoostumuksensa, käyttää alhaista lämpötilaa, tehdä seerumin koaguloitua, voi saavuttaa uudelleen sterilointitarkoituksen:

(1), kun käytetään menetelmän antibakteerista seerumia, steriiliä toimenpidettä tulee noudattaa tarkasti ja koeputkea ja petrimaljaa tulee myös käyttää steriloinnin jälkeen. (2) tarvitset tai ylhäältä alaspäin, lisätään riittävästi vettä, päälle mehu ja 1 h sterilointilämpötila 75 ~ 90 ℃, 37 ℃ lämpötila laatikko yön, ja niin sterilointi kolme kertaa.

3. Kiehde ja desinfioi:

Voidaan käyttää potti tai kiehuva sterilointilaite, kypsennä 5 ~ 15 min kuluttua vesi kiehuu, myös 5 min 2% karboliinihappoa voidaan lisätä veteen kiehuu, lisää 0,02% formaldehydiä, 80 ℃ keitetty 60 min kaikki voivat saavuttaa steriloinnin, mutta kun keitetään desinfiointi eliminaation agentti pitäisi kiinnittää huomiota korroosion kohteen.

4. Sterilointikäsittely:

Steriloinnin jälkeen tuotteet on steriloitava normaalien olosuhteiden mukaisesti ja ne on tarkastettava huolellisesti ja sijoitettava uudelleen saastumisen välttämiseksi.

(1) kun tavarat on poistettu, tarkasta pakkauksen eheys. Jos vauriot tai puuvillatulpat irrotetaan, niitä ei saa käyttää steriilinä esineinä;

(2) sellaisia ​​esineitä, kuten sellaisia, joiden pakkaaminen on ilmeistä vesien huuhtoutumista, ei saa käyttää steriileinä esineinä;

(3) väliaine tai reagenssi on tarkistettava värin tai tilan steriloinnin jälkeen ja täyttämättömät henkilöt on hävitettävä;

(4) avoin ja suljettu säiliö on suljettava pois otettaessa;

5) poistetut tuotteet putoavat maahan tai väärässä paikassa tai ovat saastuneet vedellä, ja niitä pidetään saastuneina, eikä niitä saa käyttää steriileinä tavaroina;

(6) Poistetut pätevät steriloitavat tuotteet on varastoitava varastoon tai pölyttöön, ja ne on ehdottomasti kielletty sekoittamattomien tuotteiden kanssa.

(7) Kaikissa hyväksytyissä tuotteissa on oltava sterilisaatiopäivä ja viimeinen käyttöpäivä;

(8) jokaisen sterilointiteräsvalmisteen jälkeen, steriloidun tuotteen nimi, määrä, lämpötila, aika ja käyttäjä kirjataan.


NELJÄS. MYRKYLLISET JA KÄYTETTÄVÄT MATERIAALIN KÄSITTELYVAATIMUKSET


Mikrobiologisissa kokeissa käytettäviä laboratoriolaitteita ja viljelyaineita ei saa ottaa pois laboratoriosta ilman sterilointia.

1. Viljelyssä olevat saastuneet materiaalit ja jätteet on sijoitettava tiukkaan säiliö- tai viirakoriin ja varastoitava nimetylle painepesutilalle.

2. Viljelmien mikrobikontaminaatio on 121 ° C: n jälkeen 30 min autoklaavi.

3. Värjätyt bakteerit olkikappaleiden jälkeen, kun käytetään happoa 5%: iin lysolia tai hiilipitoista ainetta, vähintään 24 tunnin (korkeus) liotus desinfiointineste ei saa olla pienempi kuin 121 ° C ja sitten 30 min autoklaavi.

4. Smear värjäys pesuainetta, yleensä voi olla suoraan viemäriin, virulentti bakteerien huuhteluja on ladattava dekantterilasiin, korkeapaine sterilointi takana voi kaataa viemäriin, lasimaalaus 5% lysolissa 24 tuntia liotuksen jälkeen, kiehuva pesu .Lasi tai levy agglutinaatiotestiin on pestävä korkean paineen steriloinnin jälkeen.

5. Rikkoutuneelle viljelmälle suihkuttaa ja liota saastunut alue välittömästi 5% hiilifenoli-saippualiuoksella tai hiilihappoliuoksella ja pyyhi sitten puhtaaksi puolen tunnin kuluttua liotuksen jälkeen.

Testiin käytettävän pilaantumisen työvaatteet tai työvaatteet, suojukset ja naamiot on sijoitettava erityiseen sterilointilaukkuun, joka voidaan pestä korkeapaineroituksen jälkeen.Viides. VÄLIAIKAISET VALMISTELUVAATIMUKSET


Kulttuuriväliaineen laatu vaikuttaa suoraan mikro-organismin kasvuun. Koska eri mikro-organismeja koskevat ravitsemukselliset vaatimukset eivät ole identtisiä, erilaiset viljelynvalmistusmenetelmät ovat seuraavat:

1. Ainettavien ainesosien mukaan, jotka ovat viljelyväliaineen kaavan mukaisesti ja liuotetaan sitten tislatussa vedessä, ennen käyttöä käytettävät reagenssilääkkeet on testattava laadultaan.

2. PH-mittaus ja säätö: pH-mittaus, joka jäähdytetään huoneenlämpötilaan väliaineessa, kuten kuumana tai kylmänä, sen pH: ssa on tiettyjä eroja, kun hyvä määritys hapon tai alkalin laskemisen mukaan sekoittamisen jälkeen tulisi testata uudelleen. Kasvatusalustan pH-arvon on oltava tarkka, muuten se vaikuttaa mikro-organismien kasvuun tai tulosten havainnointiin. Huomiota on kuitenkin kiinnitettävä, koska korkeapaineinen sterilointi voi vaikuttaa johonkin viljelyväliaineeseen PH-arvoa alhaisempi tai korkeampi, ei sen vuoksi pitäisi steriloida painetta liian korkeaksi tai liian monta kertaa, niin että se ei vaikuta väliaineen laatuun, indikaattoriin, deoksidoitumiseen koleiinihappotriumia, AGAR: ää jne.

3. Keskipitkällä on oltava selkeät, helposti havaitut bakteerikasvut, keskilämpötila kiehuu jälkeen, voi käyttää imukykyistä puuvillaa tai flannelette-suodatusta, sedimentin poistaminen, munanvalkean selkeyttäminen tarvittaessa jalostamalla, AGAR-tuote pestään kuivaksi käytön jälkeen , jotta vältetään epäpuhtauksien sisältämän AGAR: n läpinäkyvyys.

4. Rauta-, kupari- ja muita astioita ei saa käyttää väliaineeseen. On hyvä käyttää puhdasta ja neutraalia kovaa lasia.

Viljelyväliaineen sterilointi täydellisen steriloinnin saavuttamiseksi ja kiinnittää huomiota ei lämmön ja sen ravintoarvon alentamisen vuoksi, yleensä 121 ℃, 15 min, kuten viljelyalusta, joka ei sisällä lämmönkestävää materiaalia kuten sokeria, seerumia, gelatiinia jne. ., pitäisi ottaa käyttöön matalalämpötila-sterilointi tai ajoittainen sterilointimenetelmä, jotkut eivät voi lämmittää reagensseja, kuten kalium-telluriittia, munankeltuaista, TTC: tä, antibiootteja jne., kun ne ovat perustaneet AGAR-autoklaavin jäähdyttimen 50 ° C: seen tai sitten ja liittyivät sitten;

6. Kun jokainen väliaineesta valmistettu tuote on valmistettu, tulee tehdä steriili kasvutesti ja kannan kasvutesti. Jos kyseessä on biokemiallinen viljelyväliaine, standardikanta-inokulaatiokoulutuksen käyttäminen biokemiallisten reaktioiden seurauksena tulee olla normaali reaktio, mediaa ei pidä säilyttää liian kauan, voi ostaa 4 ℃ jääkaapin varastointi tarvittaessa.

7. Nykyään kaikenlaisia ​​kuivausväliaineita on enemmän, jokainen erä tarvitsee vakiomuotoisen kannan kasvutestin tai havaittuja biokemiallisia reaktioita, kaikenlaisia ​​viljelyväliaineita, joilla on vastaava kasvutesti, ovat hyviä sovelluksia, uusia ostoja tai liian pitkä kuivausaine. mitattu PH valmistuksen aikana, kun sitä käytetään annostukseen ja menetelmään tuotespesifikaatioiden mukaisesti.

8. Tutkittaessa on kirjattava kemialliset reagenssit, sterilointiolosuhteet ja kannan kasvutestitulokset sekä kunkin viljelyväliaineen erän tuotantohenkilöstö.


Kuudes. NÄYTTEIDEN KERÄYS JA KÄSITTELYVAATIMUKSET


1. Tarkastusnäytteiden on oltava edustavia, kerättyjen näytteiden on oltava ensimmäistä raaka-aineen erää, käsittelyä, kuljetusta, varastointia koskevia olosuhteita, ympäristöä säästävää yksityiskohtaista tutkimusta ja tarkastamaan, onko pilaantumisen lähteitä.

2. Elintarvikkeen tyypin ja määrän mukaan näytteenottomäärä ja -menetelmä on tehtävä standardimenetelmän mukaisesti.

3. Näyte on kiinnitettävä huomiota aseptiseen toimintaan, säiliö on steriloitava, mikrobikontaminaatiota ei saa päästää ympäristöön, säiliö ei saa käyttää lysolia uudella desinfiointisteriloinnilla, kuten jie er die, alkoholia ei voi sisältää enempää tällaista desinfiointia tai antibioottisia lääkkeitä, näytteitä mikro-organismien, saksin, veitsen, lusikan käyttämien välineiden steriloimisen välttämiseksi tarvitaan hakemukseen.

4. Kun näytteet on otettava välittömästi testiin kassakaapissa, yleensä enintään 3 tuntia, tarkastusprosessissa, kuten etäisyydellä, voidaan säilyttää 1 - 5 ° C: n ympäristössä, kuten jäähdytetty, on jäädytetty valtion sensuuri.

5. Otoksen vastaanottamisen jälkeen tarkastushuoneen on rekisteröitävä (näytteen nimi, tarkastusyksikkö, määrä, päivämäärä, numero jne.) Ja tarkkailla näytettä.

Jos havaitaan jokin seuraavista seikoista, tarkastus voidaan evätä:

(1) jos näyte steriloidaan erikoispaineella, keittämällä tai muilla menetelmillä, se menettää alkuperäisen elintarviketarkastuksen merkityksen;

(2) pullot ja pussiruoat on avattu, ja keitetty liha ja sen tuotteet, kypsennetty siipikarja ja muut elintarvikkeet on rikki ja epätäydellinen, eli alkuperäisen ruoan muoto on kadonnut (lukuun ottamatta ruokamyrkytysnäytteitä);

(3) jos näytteiden määrä ei ole riittävä määräysten mukaisesti;

Kun olet saanut näytteet tarkastuksen vaatimusten täyttämiseksi, checkout-huoneen pitäisi heti, jos olosuhteissa ei ole, ostamaan 4 ℃ jääkaapin varastointia, valmistaudu luomaan olosuhteet ja testattava sitten.

6. Kun näyte tarkastetaan, asianmukaisen käsittelyn on tapahduttava sen eri merkkien mukaan.

(1), kun nestemäinen näyte inokuloidaan, se on sekoitettava täydellisesti ja siirrettävä.

(2) kiinteät näytteet, 25 g sterilointiterällä ja saksilla, sijoitettiin 225 ml: aan steriloitua suolaliuosta tai muuta liuosta, sekoitettiin homogenisaattorin kanssa ja ympättiin määrään.

(3) pullon ja säkkeilevän ruoan sterilointitoiminta avattiin ja edellä mainitut menetelmät valittiin merkkien mukaan.


SEITSEMÄ. NÄYTTEIDEN TARKASTUSTA, TALLENTAMISTA JA RAPORTOINTIA KOSKEVAT VAATIMUKSET


1. Kassakaappi vastaanotettuaan näytteen ensimmäisen näytteen tarkastuksen, tarkastuksen ajoissa kansallisten standardien testausmenetelmien, testausprosessin ja vakavan, vastuullisen, tiukan aseptisen toiminnan välttämiseksi välttää mikrobikontaminaatiota ympäristössä.

2. Näytteenottomenetelmässä ilmiötä ja tuloksia käytetään kirjallisessa testauspöytäkirjassa analyysin, tuomion, tulostietojen vaatimusten yksityiskohtaisena, selkeänä, todellisena, objektiivisena perustana, eikä niitä saa muuttaa ja väärentää.